A parajdi sót nevezhetnénk Székelyföld szürke aranyának is, hiszen a parajdi só az erdélyi Sóvidék fő kincse, amely a miocén földtörténeti korszakban keletkezett és már az ókorban is bányászták rómaiak. Leginkább ízületi és légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, fürdéshez, de akár ételekhez is használható. Sótéglák formájában alkalmas arra, hogy sószobát építsenek belőle, aminek sokszoros gyógyító hatásáról, már sokat hallottunk.


Az parajdi só terápia beépítése az egészségfejlesztési programba lényegesen megnöveli annak eredményességét a légúti megbetegedések területén.

A parajdi só felhasználási területei

Felhasználását főképp fürdősóként ajánljuk, de fogyasztásra, ételek ízesítésére is kiválóan alkalmas.  A parajdi só dekorációs célokra is nagyszerűen használható. A parajdi sóbánya grandiózus csarnokait elsősorban légúti panaszokkal küzdők látogatják, míg a környéken található tavak és fürdők sós vize leginkább az ízületi betegségek tüneteit és a bőrpanaszokat enyhítésére nyújt hatékony megoldást. Annak ellenére, hogy a kézzel bányászott parajdi só nem rendelkezik bizonyítottan akkora ásványi anyag koncentrációval, mint a Hunza himalája só, mégis kitűnik a többi kősó közül, hiszen így is több mint 80 féle ásványi anyagot tartalmaz. Szürkés színét ugyanis az adja, hogy nem került kivonásra belőle a benne található iszap. Ezt az iszapot a gyógyászatban is széleskörűen használják, tehát a parajdi só tartalmazza a méltán híres gyógyiszap természetes olajesszenciáját is.

Parajdi só eredete

A parajdi só egy erdélyi helyiségről kapta a nevét. Ezen a településen található ugyanis az bánya, ahonnan kitermelik. A környék csodálatos látványt nyújt, továbbá tiszta levegőt biztosít ezért rendkívül népszerű a turisták körében. Hosszabb- rövidebb ideig tartó utazásokat rendszeresesen szerveznek Parajdra.

Nálunk megtalálja a parajdi sóból készült szappant. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak az kirándulások ideje alatt, hanem a mindennapokban is rendszeresen alkalmazhassák, hiszen a termék rendszeres, otthoni használatával is élvezhető, fenntartható a parajdi só jótékony élettani hatása. Emellett az ételek készítésénél is kiválóan felhasználható.

Parajdi só